Varjasi Tamás

Varjasi Tamás

Fonyód nevezetességei

A Sipos-hegyi kilátó

2018. június 07. - Varjasi Tamás

nobody-3049652_1920.jpg

 

Cholnoky Jenő földrajztudós azt írta a Sipos-hegy panorámájáról, hogy "Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!" Egyedül erről a hegyről látható a Közép-Európa legnagyobb állóvize a Balaton teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig. (3D panoráma kép)

A helybeliek sokáig csak Postás-kilátónak nevezték, az 1987-ben felépített 15 méter magas tornyot. A tornyot a posta építette mikrohullámú átjátszók miatt.

 

 

"Maga a fonyódi hegy valóságos kis múzeuma a Balaton történetének s minden tekintetben megérdemli a részletes megtekintést. Egyúttal a Balaton környékének egyik leggyönyörűbb üdülőhelye s talán innen a legszebb a Tapolcai-medence vulkáncsoportjának képe. Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!"

Cholnoky Jenő
1870-1950
földrajz professzor, egyetemi tanár, akadémikus, a Balaton-kutatás kimagasló egyénisége, az egyetemes földrajztudomány nemzetközi hírű tudósa és népszerűsítője, a Balaton nagy szerelmese.

 

 

1868-ban vásárolta meg a Szentes testvérektől Sipos József a hegytetőn található saroktelket. Akkor még szőlő és pince állt a telken. Ebben az időben kezdték el Sipos-hegynek nevezni a területet. A kilátó 15 méter magas és 76 lépcső vezet az első emeletére.

 

GPS: 46.744369 17.550567

sipos-hegy_fonyod.jpg 

 

Ha Önnek megtetszett a fonyódi írásunk és szívesen venne itt ingatlant akkor látogasson el ide: https://www.sunset-resort.hu/
Vízparti ingatlanok

A bejegyzés trackback címe:

https://varjasitamas.blog.hu/api/trackback/id/tr8714030244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása